top of page

BRENDING JE U MODI

Riječ koja se često ne razumije

Magična riječ danas. Sve rješava. Brendiraćemo vam automobil, frizerski salon, kancelariju, kvart, grad, destinaciju...

Čini se, ponekad, da što više neku riječ koristimo, manje je razumijemo i ona manje znači. Kao da ćemo češćim korišćenjem supstituirati njeno nerazumjevanje.

Riječi su u modi, Baš kao i boje, odijela, pametni telefoni, satovi, automobili., restorani, hoteli, destinacije... Do juče je benefit bio u modi.  Kako smo bili pametniji i snažniji i moderniji kad bi smo ukazali na benefite :) Danas je brending u modi. Za svaki tržišni problem oni koji uvijek sve znaju, nisu to samo političari, imaju rješenje - brending! 'Napravite novi brend', snažno ga reklamirajte i uspjeh je zagarantovan. 

Sic!

Branding je najsloženija aktivnost u sklopu korpusa poslovnih i marketing aktivnosti jer je njegov predmet rada socijalna psihologija, stavovi i mišljenja ljudi, Benefiti i obećanja, norme i vrijednosti, percepcije i programi, identitet i samoizražavanje i emocije i ljubav su pokretačke snage ponašanja ljudi. Oni usmjeravaju njegove akcije na tržištu. Brendovi koji to shvataju i kroz svoju poslovnu aktivnost primjenjuju, su pobjednički brendovi, ljudi ih vole i kupuju.

Kreiranje logotipa, zaštitnih znakova i slogana je najmanje važna aktivnost u sklopu posla brendinga, možda uopšte ne treba redizajnirati logo, niti kreirati (novi) slogan. Nijedan logotip ne može povećati prodaju. Kreiranju novog ili redizajnu postojećeg vizuelnog reprezenta brenda prethode mnogo značajnije aktivnosti utvrđivanja vrijednosti koje predstavlja brend, proces izgradnje konkurentnog identiteta  - onoga što čini da je određeni brend dinstiktivan i nezaboravan.

Jer brending je, u suštini, svođenje nečega haotičnog, kompleksnog i kontradiktornog na jednostavno, pamtljivo i potentno. Obećanje jednog iskustva koje potencijalni kupac anticipira.

Zato je ključno da kompanija razumije ciljnu publiku, kako bi mogla razviti dinamički odnos sa najvrednijim grupama potrošača. Sve dok ne uspostavi emocionalni odnos sa potencijalnim kupcima biće teško naći uporište u njihovoj imaginaciji i ubjedljivo projektovati obećanje.

Priče koje brend priča o sebi, svojim glavnim publikama su fundamentalne, one daju život brendu. Te priče ne mogu biti 'bajke', one moraju biti bazirane na faktima, inspirisati imaginaciju, prije nego opisivati sam produkt.

Ako brend hoće da privuče potrošače, on im mora (1) dati razlog za kupovinu i (2) demonstrirati kako je različit od svih drugih ili neće biti viđen kao poseban i vrijedan kupovine.

Taj proces diferencijacije jednog produkta od svih drugih jeste brending.

 

Logo-WBA-jpeg.jpg
FF Budva pozitiv - FB cover.jpg
Logo MNEXPO-1.jpg
Expo logo2-5.jpg
Expo logo2-4.jpg
Makarul 12-13 crop.jpg
JPMD_logo_tekst [Converted] copy.png
Logo ASP.jpg
Terminus Brand Guides PRINT 1-10.jpg
bottom of page