Montenegro

EXPLORER

Visitor’s Guide

Polovinom prošle decenije, godinu dana prije referenduma o nezavisnosti, Crna Gora je započela intenzivnu višegodišnju reklamnu kampanju na globalnoj TV mreži CNN i evropskom pandanu Euronews-u - Montenegro Wild Beauty.

Upoznavali smo svjetsku poslovnu i političku elitu da postoji mala, neobična, izrazito lijepa i jedinstvena zemlja sa imenom Crna Gora.

S obzirom na ograničene resurse fokusirali smo se samo na nekoliko oblika komunikacije i medija. Advertising samo na dvije TV mreže, sales promotion (unapređenje prodaje) okrenut turoperatorima, na najvećim evropskim turističkim sajmovima i berzama, PR usmjeren ka zapadnoevropskim medijima.

 

Svjesni nemogućnosti kreiranja palete komunikacionih medija, kakve imaju velike turističke destinacije, rješenje za problem upoznavanja destinacije, razvijanje dopadljivosti i preferencija prema Crnoj Gori, ponudili smo Ministarstvu turizma i Nacionalnoj turističkoj organizaciji publikaciju pod imenom Montenegro EXPLORER. Full kolor magazin na 150 stranica, na engleskom i njemačkom jeziku. Po formi magazin, po sadržaju vodič za posjetioce (visitor’s guide), Explorer se objavljivao u kasno proljeće u tiražu od 15-20 hiljada primjeraka. Sadržao je brojne vijesti, reportaže, prikaze, vodiče kroz gradove i veliku bazu podataka.

 

Montenegro Explorer je imao dva ciljna tržišta - u inostranstvu profesionalnu publiku, u Crnoj Gori krajnjeg potrošača, inostranog hotelskog gosta. U inostranstvu su ga čitali turoperatori i turistički agenti, predstavnici medija, poslovni ljudi i pripadnici upravno-političkog establišmenta. Distribuirao se na najvećim turističkim sajmovima u Londonu, Berlinu, Parizu, Moskvi,  Milanu, Pragu i direct mailingom. U Crnoj Gori se nalazio u sobama hotela sa 4 i 5 zvjezdica, probranim restoranima, plažama i trgovinama, te se distribuirao diplomatama, predstavnicima međunarodnih organizacija, poslovnih kompanija i medija.

 

Prisustvo Explorera na domaćem tržištu značajno je doprinijelo razvoju identiteta i samosvijesti destinacije, selekciji i afirmaciji najkvalitetnijih segmenata turističke ponude. Ući u Explorer, u formi vijesti, reportaže, kulturnog prikaza ili gastronomske recenzije, bilo je pitanje prestiža u domicilnoj turističkoj industriji.

U inostranstvu on je predstavljao najjednostavniji odgovor na mnoštvo pitanja turoperatora i medija o Crnoj Gori potaknutih brzim usponom destinacije.

 

Informisanje i formiranje naklonosti bili su njegovi fundamentalni zadaci.

 

EXPLORER

1/1

© 2020. by AMC Communications

Be a SociaLight and  Follow Us:

  • Facebook Social Icon
  • Vimeo Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon