top of page

Obala Crne Gore

PANORAMSKA MAPA

Jer svi vole panoramske poglede

Pored postera Ribe Jadrana, Panoramska mapa obale Crne Gore je naš najtraženiji produkt na najširem tržištu. Zanimljiv mladima i starima, majkama, djeci, babama, turističkim radnicima, poslovnim ljudima...

Najteži zadatak u izradi mape bio je pronaći vrhunskog profesionaca koji ima dovoljno iskustva i znanja da realistično na nerealističan način prikaže crnogorsku obalu. Jer, ovakve vrste mapa ne mogu da nastanu pretvaranjem fotografija u grafiku, već traže svjesne deformaciju i bitne promjene ugla na istom prikazu kako bi se prikazalo i ono što se ne može vidjeti iz date tačke posmatranja.

Dovoljan je jedan pogled na našu mapu, na Boku kotorsku naprimjer i potpuno je jasno da se iz datog ugla iz kojeg se posmatra obala nemoguće vidjeti Kotorsko-risanski zaliv jer je sakriven planinom Vrmac.

Partnera smo pronašli u Austriji, u Insbruku, čovjeka koji je napravio panoramske mape regiona, nacionalnih parkova i turističkih centara na svim kontinentima. Bez ijednog dolaska u Crnu Goru, za samo tri mjeseca, on je naslikao našu obalu na najljepši mogući način. Naravno, u Insbruk smo nosili sate i sate helikopterskih snimaka obale, stotine fotografija, auto-mape i geografske mape kako bi autor stekao realan i detaljan uvid u crnogorsku obalu. Nakon naše 3-4 revizije naslikanog, slika crnogorske obale je bila gotova.

Na kraju je uslijedio gotovo najosjetljiviji dio - selekcija naziva i toponima i njihovo unošenje na sliku obale.

 

Mapa sa lejerima 80x30cm red.jpg
bottom of page