top of page

Public Relations

Ljudi ne čitaju oglase. Oni čitaju ono što ih interesuje i ponekad je to neki oglas - George Gossage

Najteži dio komunikacionog posla je izazvati pažnju i pobuditi interes, probiti se kroz hiljade poruka i "kavez" koji je izgradio svako od nas i posredstvom kojeg filtriramo šta primamo kao informaciju, a šta odbacujemo.

Odnose sa javnošću obično poimamo kao uticaj na osjećaje, mišljenja i vjerovanja kroz publicitet - širenje informacija od pojedinaca ili organizacija ka publici. Vijesti, novinski članci, časopisi, govori, seminari, intervjui, TV emisije, eventi, donacije i sponzorstva, uobičajene su forme PR komunikacija. 

Ključna razlika u odnosu na advertising (oglašavanje) leži u činjenici da poruka stiže do kupca kao vijest, a ne kao komunikacija kojom upravlja prodaja. I zato ostvaruje veliki kredibilitet.

Iako se plaćaju (a na kraju krajeva sve se plaća, direktno ili indirektno), kao dio PR-a smatraju se i tzv. PR tekstovi, poput teksta Oaza Mediterana - Restoran Porto Podgorica, koji po formi i izgledu imaju karakter novinskog teksta, a samo potpis "promo sadržaj" otkriva da je u pitanju plaćeni tekst tj. zakupljeni prostor.

Naravno, uspjeh zavisi od toga kako ga napišete. Tekst može da ima hiljadu ili dvije ili čak 28.000 pregleda koliko je ostvario tekst o Restoranu "Porto" Podgorica.

 

Vijesti - Porto_edited_edited_edited.jpg
bottom of page