top of page
Search
  • Writer's pictureVelibor Zolak

Lideri Industrije Snova

Updated: Sep 19, 2019

Snovi, strasti, uzbuđenje i snažna osjećanja suština su turizma.Pokretačka sila današnjeg turizma promijenila je svoje lice. Nekad odmor na plaži, sunce, more i plaža (sun, sea and sand) - 3S, turizam je danas uzbuđenje, zabava i edukacija (excitement, entertainment and education) - 3E.


Važne promjene se uvijek prvo odigavaju u glavi, pa tek onda u stvarnosti. Sasvim svejedno je da li je u pitanju francuska buržoaska revolucija, otkriće penicilina, put na Mjesec ili promjena u obrascima korišćenja godišnjeg odmor.


Nešto se važno desilo u glavama miliona stanovnika razvijenog svijeta. Ako to uočimo bićemo sposobni da izvučemo najveće materijalne koristi. Ako ne, ostaćemo tu gdje jesmo, čekaćemo da te trendove usvoji neko drugi, veći i važniji, a nama će pripasti ono što već imamo - mrvice velikog turističkog kolača.


Turizam je biznis i industrija - biznis i industrija prodaje snova. A snovi se mijenjaju. Nekad je san bio ležaljka na pustoj plaži, puno sunca i toplo more. Taj san danas pokušavaju prodati samo oni koji nisu sposobni ponuditi šta drugo. Sirovo drvo prodaju oni koji ne mogu prodati rezanu građu, rezanu građu prodaju oni koji ne mogu prodati namještaj...


Istorijska je šansa naše generacije da kreira turistički proizvod koji će svojim kvalitetom nadići sve ono što pružaju evropske top turističke destinacije, jer za preuzimanje liderske pozicije imamo najčvršće uporište u stvarnosti. Uzbuđenju, zabavnosti i elitnosti Monte Karla uspješno će parirati jedinstvenost Budve, pitoresknosti Portofina posebnost Perasta, a beach holiday-u Costa Blance beach holiday Ulcinja...


A čuvajmo se najveće opasnosti - da ne pobrkamo svoje snove sa snovima koje treba da prodajemo drugima.


Bitno su različiti!23. maj 2008.

28 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page