top of page
Search
  • Writer's pictureVelibor Zolak

M A N A G E M E N T

Updated: Sep 17, 2019
TAJNE MENADŽMENTA

Pet principa poslovnog i političkog života


1. Top menadžer je uvijek paranoičan - sa dobrim razlogom.


2. Prevelika agresivnost vođe konačno rezultira u njegovom padu.

Potčinjeni, pretvoreni u neprijetelje, koriste bilo koju priliku

da se oslobode diktatora.


3. "Usamljeni jahači" su po definiciji bez moći. Nedostaje im

savez koji će ih podržati u kriznim vremenima.


4. Sastanci su mjesto za testiranje snage koalicija. Pažljivo

posmatrajte čijim se šalama prisutni smiju i čije se ideje

ignorišu.


5. Poslije sukoba, zaraćene strane imaju potrebu da sruše

ograde da bi mogli da nastave sa svakodnevnim poslom.

Ali, osoba koja inicira pomirenja je ona koja ga najviše i

treba.


Navedeni principi nisu rezultat istraživanja savremenih poslovnih i političkih odnosa, već borbe za moć u velikoj zajednici – šimpanza! Saopštavajući, prije par godina, rezultate višegodišnjih studija u knjizi "Politika šimpanza - moć i seks medu majmunima", Frans De Val, holandski primatolog, nije ni sanjao da će Njut Gingrič (novoizabrani spiker Predstavničkog doma američkog Kongresa), postati njegov strastveni sljedbenik i ovu knjigu uvrstiti na listu literature koja se preporučuje novim članovima Republikanske stranke, zajedno sa Deklaracijom o nezavisnosti i Američkim ustavom!


Zapazili ste Gingriča, čovjeka preoštrih i teških riječi, povišene emotivnosti, fajterske orijentacije? Kažu da će čak, zavodeći strogu disciplinu u Kongresu, postati prvi premijer u istoriji USA! Moć je osvojio, tvrde analitičari, uspješnom primjenom principa saopštenih u ovoj knjizi: formiranjem taktičkih koalicija i organizovanjem žestokih psiholoških napada na one koji mu blokiraju put. Borbu je vodio sa mnogo niskih i žestokih udaraca, "rasturajući" i "cijepajući" protivnika, bez ičeg džentl-menskog u sebi.

Shvatajući, valjda, da svi - na kraju krajeva - vole pobjednika!


Nijedna zajednica ne može permanentno da egzistira u stanju naglih promjena i žestokih borbi. I Gingrič će sada, sa pozicija moći , morati da primjenjuje i neke druge principe.


De Val, u meduvremenu, nastavlja proučavanja načina na koji novi lideri šimpanza stvaraju mir. Najefikasnija taktika stabilizacije moći i kreiranja mira u zajednici naših rođaka podrazumijeva razvijanje / popravljanje odnosa sa najniže pozicioniranim članovima grupe i pridobijanje nekoliko strateški pozicioniranih, visoko rangiranih pojedinaca kao saveznika.


Majmunska posla??!
U Budvi, 21. aprila 1995.


Velibor Zolak


10 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page